Kjøtt til sals

Det viktigaste om kjøttsalet

Her kan du lese spesifikt om slakterunden hausten 2019.  Lenger ned på sida her er det som gjeld generelt.

Etter halvanna veke var det heilt utseld for kastrat. (Det var 70 prosent fullteikna fyrste døgnet, så gjekk det litt seinare.) Det er framleis plass til ein eller to kundar på ku. Dei som eigentleg vil ha kastrat og ikkje fekk bestilt i tide har dette alternativet: Ta sjansen på at ei kvigene våre ikkje er drektig, og dermed skal slaktast. Skjemaet er opent for å bestille kvige no.

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

Kjøttbestillingsskjema hausten 2019

Ring meg når som helst (mellom 7.00 og 21.30) på 975 75 925 om du får vanskar med skjemaet. Alle anslag på vekter og prisar i skjemaet er nettopp anslag. Dersom det blir svært raskt utseld blir eksisterande kundar prioritert.

TYPE (180 kr per kg slaktevekt for alle)





EG YNSKJER (la vera å velje alternativ dersom du vil ha middels av ein verdi, eller det er likegyldig for deg)












Hentestad og tidspunkt (eg er heilt avhengig av at dei fleste lokale kundane hentar fyrste dagen etter transporten frå Hovet)





For å hindre søppelpost må du rekne ut dette:

5 + 10 =

 

Tidlegare har me kvar vinter selt kjøtt frå ungdyr/kalvar. Frå hausten 2017 vart det berre haustslakting, og ikkje lengre kalv. Altså rett frå beite, noko som er dokumentert gong på gong at gjev best resultat på ei rekkje parameter.

 

Me brukar i praksis ikkje kraftfôr – dette er grasfôra kjøtt. (Me brukar totalt i året ein handfull 25-kilossekkar med økologisk kraftfor som belønning når me «dresserer» kyrne. Til dømes for å få dei til å koma på innkalling når dei er på beite. Dette er også dokumentert at gjev betre resultat på ei rekkje parameter.)

 

Tilbakemeldingane hittil har vore overstrøymande gode. Fram til me tok hintet og utvida privatsalet i 2018, var etterspørselen alltid større enn tilbodet. I 2018 kunne me i teorien hatt eit par ekstra privatkundar på ungdyr, og litt fleire på vaksne kyr. Kjøttet me ikkje sel direkte sjølve, sel Nortura vidare som Gilde-produkt.

 

Halvanna år gamle kviger og kastratar utgjere det største volumet. Rase: krysningar mellom angus og charolais. Men me har jo både unge og gamle mordyr som skal ut: Eit særskilt gjævt produkt for matnerdar.

 

Best mogleg kvalitet og smak er det me vil tilby – samtidig som dyrevelferd og berekraftig produksjon er nærmast sjølvsutslettande viktig her på garden.

 

Kundane må kjøpe alt kjøttet frå eit kvart eller halvt dyr. Det er ikkje tale om høgre frampart etc. Alle kundane som endar opp med kjøtt frå same dyret får dei nøyaktig dei same bestanddelane, berre eventuelt i ulik mengde.

 

Kjøttet er ferdig skore opp i dei ulike stykningsdelane frå indrefilet til flatbiff, pluss ein heil del grytekjøtt og kjøttdeig (forholdstalet mellom dei to sistnemnde bestemmer kunden sjølv). Alt kjøttet er vakumpakka og merka, fiks ferdig til ovnen, gryta og panna.

 

Kjøttdeigen blir alltid frose. Resten får kunden som kljølevare, med mindre dei ikkje kan hente innan ca tre veker etter slakting.

 

Kor mykje kjøtt blir det?

I bestillingsskjemaet  har eg anslått slaktevektintervalla på dei ulike typene som skal slaktast. I bestillingsskjemaet kan du eventuelt velje om du vil ha frå dei største eller minste. Så trekk du frå ca ein tredjededel av slaktevekta, som er bein, littegrann avskjer, og nokre kilo med vatn som fordampar medan skrottane heng til mørning. Dermed har du eit anslag på kor mange kilo kjøtt du får.

I grove trekk blir litt over halvparten kjøttdeig. Pakka i ca 500 grams vakumposar. Med mindre du vil ha heil skank etc, då blir det mindre kjøttdeig.

Om lag ein tredel (av og til litt mindre) er stykningsdelar: Indrefilet, ytrefilet, entrecote, mørbrad, lårtunge, bogsteik, rundbiff, bankekjøtt og flatbiff. Desse blir pakka i den storleiken som stykningsdelen tilseier, men til dømes flatbiffen blir stort sett delt i fleire bitar.

Resten blir grytekjøtt, også pakka i ca 500 grams posar. Dette er dei stykkja som er «for fine» til å bli kjøttdeig.

 

Prisen er i 2019 blir kroner 180,- inkludert mva. per kg slaktevekt. Slaktevekta er vekta på skrotten før bein etc er fjerna. Vekta på det reine kjøttet kunden får er rundt 65-70 prosent av slaktevekta.  Altså blir den reelle kiloprisen høgare, rundt 250-270 per kg.

 

 

 

Forklaring av prissystemet

Du må kjøpe alt kjøttet frå kvart, halvt eller heilt ungdyr. Difor er det berre ein pris:

 

  • Grasfôra økologisk storfekjøtt      180,- inkl mva per kilo slaktevekt

 

Det er viktig å merke seg at prisen er for slaktevekta.

Kilopris på det reine kjøttet blir dermed rundt 250-270 kroner inkludert mva.

Slaktevekta er vekta på den heile skrotten som blir lest av under klassifiseringa på sjølve slakteriet, rett etter slakting.

Totalvekta på sjølve kjøttet kunden får er rundt 65-70 prosent av slaktevekta. Legg ein til vekta på beina kjem ein nesten opp i slaktevekta att.

Årsaka til at eg lagar faktura basert på slaktevekta, er at denne er dokumentert både hjå slakteriet og i mitt kvalitetssystem. Dette er den vanlege måten å berekne pris på ved kjøp av heile, halve eller kvarte dyr.

Eit pedogisk enklare alternativ ville sjølvsagt vore å ta betalt berre for det utleverte kjøttet, med tilsvarande høgare prisar. Men det ville blitt meir jobb for dei som skal skjera ned kjøttet. I tillegg ville kjøttet vorte dyrare for dei kundane som bestiller heil skank eller andre parteringsvariantar der noko av beina blir med kjøttet.

 

7. januar 2012 |