Kjøtt til sals

 

Bestillingsskjema for 2023 vart lagt ut 9. november. Det var utseld på under to døgn. Ta kontakt for å stå på epostlista for 2024. Då får du epost om når bestillinga opnar att. Truleg har eg fleire dyr for slakt til dirketesal då – så det er vonleg plass til nye kundar.

Her finn du info om sortimentet i 2023.

Det viktigaste om kjøttsalet

Frå skjæring i 2018: Jan Eira og Kåre Dregelid er begge kjøtskjærarar. Jan er i tillegg slaktar, og Kåre er i tillegg kokk.
Gunnar og gamal ku på veg inn i kjølerommet hjå Eira vilt og fisk under slaktinga i 2020.

Halvanna år gamle kviger og kastratar utgjer det største volumet. Rase: krysningar mellom angus og hereford).

Best mogleg kvalitet og smak er det me vil tilby – samtidig som dyrevelferd og berekraftig produksjon er nærmast sjølvsutslettande viktig her på garden.

Kundane må kjøpe alt kjøttet frå eit kvart eller halvt dyr. Det er ikkje tale om høgre frampart etc. Alle kundane som får kjøtt frå same dyret får like pakker.

Kjøttet er ferdig skore opp i dei ulike stykningsdelane frå indrefilet til flatbiff, pluss ein heil del grytekjøtt og kjøttdeig (forholdstalet mellom dei to sistnemnde bestemmer kunden sjølv). Alt kjøttet er vakumpakka og merka, fiks ferdig til ovnen, gryta og panna.

Kjøttdeigen blir alltid frose. Resten får kunden som kjølevare, med mindre dei ikkje kan hente innan ca tre veker etter slakting.

Me brukar i praksis ikkje kraftfôr – dette er grasfôra kjøtt. (Me brukar totalt i året ein handfull 25-kilossekkar med økologisk kraftfor som belønning når me «dresserer» kyrne. Til dømes for å få dei til å koma på innkalling når dei er på beite. Dette er også dokumentert at gjev betre resultat på ei rekkje parameter.)

Kor mykje kjøtt blir det?
I bestillingsskjemaet  har eg
anslått slaktevektintervalla på dei ulike typene som skal slaktast. I bestillingsskjemaet kan du eventuelt velje om du vil ha frå dei største eller minste. Så trekk du frå ca ein tredjededel av slaktevekta, som er bein, littegrann avskjer, og nokre kilo med vatn som fordampar medan skrottane heng til mørning. Dermed har du eit anslag på kor mange kilo kjøtt du får.

I grove trekk blir litt over halvparten kjøttdeig. Pakka i ca 500 grams vakumposar. Med mindre du vil ha heil skank etc, då blir det mindre kjøttdeig.

Om lag ein tredel (av og til litt mindre) er stykningsdelar: Indrefilet, ytrefilet, entrecote, mørbrad, lårtunge, bogsteik, rundbiff, bankekjøtt, culotte og flatbiff. Desse blir pakka i den storleiken som stykningsdelen tilseier, men til dømes flatbiffen blir stort sett delt i fleire bitar.

Frå pakkinga av kvart kastrat i 2021, ytrefilet og flatbiff vart delt i to, dei andre stykningsdelane var heile. Eg brukar ekstra sterke pappøskjer av same storleik som banankasser/flyttekasser. For kvart kastrat blir det nesten full kasse med stykningsdelar og grytekjøtt som kjølevare og full kasse med kjøttdeig, sistnemnde i utgangspunktet frose.

Resten blir grytekjøtt, også pakka i ca 500 grams posar. Dette er dei stykkja som er «for fine» til å bli kjøttdeig.

Prisen i 2023 blir kroner 210,- inkludert mva. per kg slaktevekt. Slaktevekta er vekta på skrotten før bein etc er fjerna. Vekta på det reine kjøttet kunden får er rundt 65-70 prosent av slaktevekta.  Altså blir den reelle kiloprisen høgare, rundt 300-320 per kg. (Men kunden får med bein/ feitt etc utan pristillegg)

Dyra blir slaktaNortura sitt anlegg på Gol, ein fem minutt lang køyretur frå garden. To-tre dagar seinare køyrer eg skrottane til bedrifta Eira Vilt og Fisk i Hovet, der eg har teke alle bildene på denne sida. Dei har høg kompetanse, og tek seg av både mørning, partering, kverning av kjøttdeigen, vakumpakking, merking og eventuell nedfrysing. Til slutt blir får kunden kjøttet der me har vorte einige om at skal hentast eller leverast. Alle kundane får tilsendt faktura i etterkant, på epost om ikkje anna blir avtala.

Forklaring av prissystemet

Du må kjøpe alt kjøttet frå kvart, halvt eller heilt ungdyr. Difor er det berre ein pris:

  • Grasfôra økologisk storfekjøtt      210,- inkl mva per kilo slaktevekt

Det er viktig å merke seg at prisen er for slaktevekta.

Kilopris på det reine kjøttet blir dermed rundt 300-320 kroner inkludert mva.

Slaktevekta er vekta på den heile skrotten som blir lest av under klassifiseringa på sjølve slakteriet, rett etter slakting.

Totalvekta på sjølve kjøttet kunden får er rundt 65-70 prosent av slaktevekta. Legg ein til vekta på beina kjem ein nesten opp i slaktevekta att.

Årsaka til at eg lagar faktura basert på slaktevekta, er at denne er dokumentert både hjå slakteriet og i mitt kvalitetssystem. Dette er den vanlege måten å berekne pris på ved kjøp av heile, halve eller kvarte dyr.

Eit pedogisk enklare alternativ ville sjølvsagt vore å ta betalt berre for det utleverte kjøttet, med tilsvarande høgare prisar. Men det ville blitt meir jobb for dei som skal skjera ned kjøttet. I tillegg ville kjøttet vorte dyrare for dei kundane som bestiller heil skank eller andre parteringsvariantar der noko av beina blir med kjøttet.